Berndt ”Osten” Lindstedt är en travkusk, travtränare och avelsrådgivare från Katrineholm som haft stora framgångar både i Sverige och i USA. När han år 2003 blev invald i det amerikanska travets Hall of Fame blev han den förste europé någonsin där. Här hemma i Sverige blev han samma år utsedd till Travsportens Hedersman av Svenska Travsportens Centralförbund. Sedan är 2011 är Lindstedt också upptagen i Hall of Fame på Nordiska Travmuseet i Sverige (Årjäng).
Exempel på segrar från Lindstedts kuskkarriär:
- Svenskt Travkriterium år 1962
- Elitloppet år 1972 och 1979
- Hugo Åbergs Memorial år 1978
- Olympiatravet år 1979
- Konung Gustav V:s Pokal (Kungapokalen) år 1965, 1967 och 1970
- Prix d’Amerique i Paris, Frankrike år 1973
- Fem stycken segrar i Peter Haughton Memorial, USA
- Fem stycken segrar i American National, USA
- Fyra segrar i Hambletonian Oaks, USA
- Tre segrar i Kentucky Derby, USA
- Två segrar i Merrie Annabelle, USA
Exempel på hästar som tränats av Lindstedt:
- Armbro Goal
- Dart Hanover
- Nan’s Catch
- Pershing
- Royal Prestige
- Vibrante
De tidiga åren
Berndt Lindstedt föddes i Katrineholm år 1936 och började så småningom arbeta för Siri Mattson på Veda Stuteri i Vallentuna. Via Siri kom han i kontakt med hennes bror Kurt Mattson, vilket ledde till en lärlingsplats i Kurts stall på Solvalla, varifrån han gick vidare till Gösta Nordins stall på Solvalla. Hos Nordin blev han snart försteman i stallet och fick chans att vara kusk bakom flera framstående travhästar. Ett stipendium gjorde det möjligt för den unge Lindstedt att tillbringa en tid i lära hos mästertränaren Charlie Mills i Paris, varefter han återvände till Nordins stall och sedan vidare till Olof Wallenius Stall Segerhuva där han fick jobb som privattränare.
Ett exempel på en större seger som inträffade redan tidigt i Lindstedts kuskkarriär är förstaplaceringen med Gay Gal i Svenskt Travkriterium år 1962. Efter att ha lämnat Nordin för Stall Segerhuva kom Lindstedt etta med Moneymaker i Kungapokalen och vann Jarlsbergs Treåringschampionat med Nut Brown.
Lindstedt och Wallner öppnar ett eget stall
Efter tre år som privattränare hos Stall Segerhuva var det dags för Lindstedt att lämna världen som anställd och öppna ett eget stall, vilket han gjorde ihop med Håkan Wallner – och det var dessa två herrar som så småningom såg till att den legendariska Dart Hanover hamnade i Sverige. Med Dart Hanover vann Lindstedt Elitloppet 1972 och Prix d’Amerique år 1973.
Historien om hur Dart Hanover hamnade i Sverige har en sorglig start, den inleds nämligen med att hingsten Leahy Hanover dör i en bilolycka på väg från Rättvikstravet efter ett lopp. Leahy Hanover – som vann 15 av sina 27 starter sedan ankomsten till Sverige – var försäkrad vilket gav ägarna möjlighet att skicka Lindstedt och Wallner till USA för att försöka hitta en lämplig ersättare. Efter att ha titta på otaliga hästar föll duon för Dart Hanover på Yonkers Raceway.
Stallet Continental Farm i USA
År 1974 gick Lindstedt och Wallner ihop med Jan F Johnson och öppnade stallet Continental Farm i USA. Efter en blygsam start fick de bra snurr på verksamheten och många av de hästar som tränades av Lindstedt på Continental Farm plockade hem pokaler på travbanorna. Det är också många hästar från Continental Farm som varit viktiga för avelsarbetet med travhästar här hemma i Europa.
Pershing – den skadade hästen som blev travstjärna i Sverige
Den enormt framgångsrika travhästen Pershing har segrar i både Elitloppet och Olympiatravet på sin meritlistan, men när han importerades till Sverige i slutet av 1970-talet var det nog inte någon som trodde på ett sådant utfall. Pershing var nämligen skadad och köptes in till Gusten Bertmarks stall KGB för att fungera som avelshingst.
Tanken var alltså att Pershing skulle få pensionera sig från tävlingslivet och ta det lugnt hos KGB, men väl i Sverige återhämtade han sig så snabbt att Bernt Lindstedt fick i uppdrag att träna upp honom och se om han kunde delta i några travlopp. Det var Lindstedt och Wallner som tipsat Bertmark om Pershing efter att de år 1978 hade sett hingsten tävla utomlands, innan skadan. När 3-årssäsong var över och Pershing var skadad kunde KGB köpa in honom till sin hingstdepå för en billig penning eftersom ingen trodde att han skulle kunna återkomma till tävlingsbanan igen någonsin.
KGB köpte loss tävlingsrätten för Pershing, som började tävla igen i Sverige och imponerade stort genom att vinna nästan alla lopp han deltog i, inklusive Elitloppet 1979.
Lindstedt flyttar till USA på heltid
År 1983 avvecklade Lindstedt sina åtagande i Sverige för att kunna flytta till USA på heltid och fokusera helhjärtat på Continental Farm. Bland framgångarna i USA kan bland annat nämnas att den Lindstedt-tränade Armbro Goal vann prestigeloppet The Hambletonian Stakes år 1988 med John D Campbell som kusk.